CarNet Belgium

Presenteer uw wagen op z’n best

10 tips om betere foto’s van uw wagen te maken

Bij het online verkopen van een tweedehandswagen is presentatie het sleutelwoord. Mooie foto’s zorgen immers voor het best mogelijke resultaat. We hebben dit overzicht gemaakt om u te helpen uw voertuig zo goed mogelijk te presenteren en zelf uitstekende foto’s te maken. U kunt geweldige foto’s maken met een professionele camera of een mobiele telefoon. Zolang u zich aan onderstaand advies houdt, komt u goed uit de verf.

1. Begin met een propere wagen

Was en droog de buitenkant, reinig en stofzuig de binnenkant. Haal alles uit het interieur wat niet bij de auto hoort. De auto hoeft niet professioneel gereinigd te zijn, maar moet wel zo netjes mogelijk zijn.

2. Maak je klaar om buiten te fotograferen

Auto’s zien er altijd beter uit als ze buiten worden gefotografeerd. Tenzij het weer slecht is en de auto niet kan worden bestuurd, kunt u het voertuig dus het beste naar buiten verplaatsen.

3. Gebruik het juiste licht

Maak geen foto’s in felle zon of direct licht. Fotografeer in open schaduw, als het bewolkt is, of in de late namiddagzon als het enigszins mogelijk is. Als je midden op de dag fotografeert, probeer dan toch wat schaduw te vinden.

4. Kies een eenvoudige locatie

Zoek een rustige, overzichtelijke locatie. Gebruik een zijstraat, park of een lege parkeerplaats. Elimineer visuele afleiding. Houd de achtergrond uniform: een muur, bomen, een hek of een open ruimte. Je verkoopt de auto, niet de achtergrond.

Kijk voordat u op de knop drukt even de compositie na. Steekt er een boom of telefoonpaal uit de auto? Als dat het geval is, verander dan uw zicht of locatie om die visuele afleiding te elimineren.

5. Foto’s van de buitenkant

Houd de camera of smartphone altijd in liggende of horizontale stand voor alle foto’s. Plaats de auto tegen een overzichtelijke achtergrond (zoals in stap 4), idealiter met de zon of het licht achter je.

Begin met het fotograferen van de bestuurderszijde. Zorg dat de volledige wagen in beeld gebracht wordt en laat wat ruimte over voor bijsnijden. Buig je knieën en zorg dat de handgreep van het bestuurdersportier zich in het midden van het frame bevindt. Fotografeer zowel de bestuurders- als passagierszijde en de voor- en achterkant. Voeg ook wat foto’s toe waarop de auto een kwart gedraaid staat.

Het is het beste om het voertuig even te verplaatsen om verschillende hoeken vast te leggen. Idealiter blijft de positie van de fotograaf en lichtinval daarbij gelijk.

6. Foto’s van het interieur

Houd uw camera of telefoon altijd in liggende of horizontale stand. Begin met een uitgebreid overzicht. Open de deur en fotografeer zoveel mogelijk van het interieur als je kunt; stoelen, stuur en dashboard.

Concentreer je vervolgens op de details; stuurwiel, meters, kilometerteller, dashboardbediening, pedalen. Bij het fotograferen van de meters kan het glas sterk reflecterend zijn, dus varieer de gezichtshoek wat om deze reflecties te verminderen.

Fotografeer het interieur van zowel de bestuurderskant als de passagierskant. Heb ook voor details. Raadpleeg hiervoor de opnamelijst aan het einde van deze handleiding.

7. Foto’s van de motor

Houd uw camera of telefoon altijd in liggende of horizontale stand voor alle foto’s. Open de motorkap van het voertuig en verwijder eventuele bladeren, puin en rommel.

Fotografeer de hele motorruimte van bovenaf en van elke kant, en zorg ervoor dat u zoveel mogelijk van de motorruimte op de foto krijgt. Maak eventueel detailfoto’s van interessante componenten en identificatieplaatjes die een potentiële bieder zou willen zien.

8. Foto’s van de onderkant

Wellicht de moeilijkste opgave als je geen brug ter beschikking hebt. Probeer toch enkele indrukken van de onderkant te laten zien.

CarNet België is een gratis service, er zijn geen kosten voor de verkoper.